Logo? Ikona? Jedině vektor!

Publikováno: 25.01.2023
Rada pro vás

Mnohokrát se nám stává, že se ptáte proč je logo které používáme tak ostré, a to na jakémkoliv zařízení. A jejich tak rozmazané?

Jednoduché.. U všech projektů používáme vektorovou grafiku.

Vektorová grafika se liší od rastrové grafiky tím, že se skládá z matematických vzorců, které popisují tvar a polohu objektů, zatímco rastrová grafika se skládá z bodů nebo "pixelů". Z tohoto důvodu má vektorová grafika několik výhod oproti rastrové grafice:

  • Nepotřebuje specifickou rozlišení: Vektorové objekty se neztrácejí ani nezkreslují při změně velikosti, což umožňuje snadné zvětšení nebo zmenšení bez ztráty kvality.

  • Malé velikosti souborů: Vektorové soubory jsou obvykle mnohem menší než rastrové soubory stejné kvality, což umožňuje snadné uložení a přenos.

  • Snadná editace: Vektorové objekty lze snadno upravovat a měnit, například změnit barvu nebo tvar, což není tak snadné u rastrových obrázků.

  • Kvalitní tisk: Vektorové objekty jsou ideální pro tisk, protože zachovávají kvalitu při zvětšení nebo zmenšení.

  • Vhodné pro logo a ikony: Vektorová grafika je vhodná pro tvorbu loga a ikon, které musí být konzistentní a kvalitní ve všech velikostech.

Jak lze vidět, vektorová grafika má mnoho výhod oproti rastrové grafice, a proto je často preferovanou volbou pro profesionální grafiky a designéry.

Srovnání -